Hvorfor græsk og latin?

Studieretning med græsk og latin:

http://www.klassikerforeningen.dk/wp-content/uploads/Ti-gode-grunde-til-at-blive-klassiker.pdf

Ti gode grunde til at vælge klassiske fag i gymnasiet

1. De giver almene kompetencer

Med de klassiske sprog i bagagen får du et grundlæggende og bredt kendskab til sprog, litteratur og kunst samt en større forståelse for vores måde at tænke på inden for vigtige emner som politik, religion, filosofi, naturvidenskab og samfundsforhold.

2. De hjælper dig til at lære andre sprog

Mange moderne sprog stammer direkte fra latin, fx fransk, spansk, italiensk, portugisisk og rumænsk. Og da hele Sydamerika enten taler spansk eller portugisisk, bliver det til en stor del af verdens befolkning, der taler et sprog, der har rod i latin. I lande som England og Tyskland brugte videnskabsfolk også latin helt op til midten af 1800-tallet, og derfor er disse sprog også meget præget af latin. Se bare et opslag som dette på Wikipedia, hvor kun ordet ”the” ikke kan føres tilbage til latin: http://en.wikipedia.org/wiki/User:LuisGomez111/Roman_Empire#Legacy

3. De giver dig historisk overblik

Læsningen af de græske og latinske forfattere giver et historisk overblik fra oldtid til nutid, fordi du forfølger de spor, som oldtiden har lagt ud til fx renaissance, oplysningstid og det 20. århundrede.

4. De åbner døre til videregående uddannelser

De klassiske fag åbner med deres sproglige og kulturhistoriske dimension døre til mange uddannelser som fx jura, teologi, medicin og humanistiske fag som antropologi, arkæologi, (kunst)historie, filosofi, religionsvidenskab samt alle former for sprogfag. Som klassiker bliver du særdeles studieparat til at læse videre, fordi du både udstyres med evne til fordybelse og til at se store sammenhænge. Flere undersøgelser viser, at studenter, der har latin og græsk klarer sig bemærkelsesværdigt godt på de videregående uddannelser– uanset hvad de vælger at gå i gang med!

5. De hjælper dig til at finde arbejde

Som klassiker med kompetencer inden for græsk, latin og antik historie og kultur i det hele taget kommer du til at tilhøre en unik gruppe! Derfor vil der blive behov for netop dig i fremtiden som lærer, bibliotekar, kunsthistoriker, filmskaber, arkæolog, museumsansat, ansat i forlagsbranchen, osv. osv.

6. De hjælper dig til at forstå videnskabeligt sprog og fremmedord i det hele taget

Latin og græsk har leveret langt størstedelen af de fremmedord, der findes på dansk, fx dialog, demokrati, diktator, centrum, periferi, cirkus, system, kaos, bus, mobiltelefon og computer. De er desuden fælles ord på en lang række sprog. Som klassiker forstår du også pludselig mange flere matematiske ord, og du bliver i stand til at gennemskue det periodiske system på en helt ny måde!

7. De er en hjælp, når du rejser

Grækenland og Italien er nogle af Europas allerstørste rejsemål. Både Rom og Athen besøges af mellem 7 og 10 mio. turister hvert år, og de græske øer er meget populære destinationer, ikke mindst for danskere. Desuden havde romerne erobret det meste af det sydlige Europa og det nordlige Afrika, så når du besøger Tyrkiet, Tunesien eller Sydfrankrig vil du også støde på antikke levn. Det vil derfor være en stor hjælp at have en viden om den antikke kultur og historie.

8. De præsenterer dig for de største klassikere og de mest kendte myter

I latin og græsk lærer du spændende myter at kende, du læser skæbnesvangre tragedier, møder de første store kærlighedshistorier og stifter bekendtskab med den europæiske litteraturs ældste værker: Iliaden og Odysséen. Desuden møder du de store græske filosoffer som fx Platon, om hvem en moderne filosof engang har sagt, at Europas filosofiske tradition kun består af en række fodnoter til ham!

9. De hjælper dig med at udvikle kunstnerisk bevidsthed og æstetisk sans

I de klassiske fag sættes der også fokus på kunst, dvs. på skulpturer, malerier og arkitektur. Den græske og romerske kunst har inspireret senere dansk og europæisk kunst, og derfor kommer du til at få indsigt i, hvorfor moderne kunst ser ud, som den gør.

10. De er et anderledes og frisk pust i hverdagen

De klassiske fag ligner på mange måder de fag, som du kender i forvejen, fordi de i bund og grund danner meget af fundamentet. Men på den anden side adskiller de sig også markant, og mange elever siger, at det er sjovt at have noget, hvor man adskiller sig – på den gode måde!

CITATER

"Lignende indvendinger kommer fra Eske Willerslev. Den globalt respekterede DNA-forsker og professor ved Københavns Universitet er meget bekymret. Rystet faktisk.

Han mener, at vi mister noget fundamentalt ved at få de unge hurtigere og mere målrettet igennem systemet og ud på arbejdsmarkedet. Han fremhæver oldgræsk. De fleste vil tænke, hvad fanden skal vi bruge det til, som han siger. Oldgræsk kan ikke generere penge, måske er der fem i Danmark, der arbejder med oldgræsk, og når instituttet på Københavns universitet lukker om lidt, så er der slet ingen, der arbejder med oldgræsk. Så hvad skal vi med det?

“Det er jo sindssygt vigtigt at forstå, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvordan vi har set verden. At forstå, hvordan vores udsyn har udviklet sig. Altså det er jo helt fundamentalt.”

Vi har brug for indblik i oldgræsk for at forstå den verden, vi lever og arbejder i nu, det er fundamentalt for vores forståelse af vores samfund."

Jakob Lange er tidligere chef for den koordinerede tilmelding og studiechef ved Københavns Universitet.

 “De gamle sprog er  utrolig gode til at give eleverne sproglig viden og bevidsthed. Det langsomme læsetempo, hvor sætninger må analyseres for at kunne forstås, hvor der hele tiden er fokus på detaljen og hvor samspillet mellem detaljen og helheden formidler en sproglig opmærksomhed, som meget sjældent ses i andre fag. ... Af og til kunne man ønske sig, at i det mindste “den lille latinprøve” var obligatorisk for alle universitetsstuderende. Den skærper den sproglige opmærksomhed og bidrager voldsomt til studieparatheden.”

Dr. phil. Anne Knudsen er tidligere ansvarshavende chefredaktør ved Weekendavisen.

”Hvorfor er dette nu en nyttig form for lærdom?

Det er det, fordi analytiske færdigheder er noget af det mest efterspurgte på arbejdsmarkedet, i  forskningen – og i det daglige liv, inklusive det politiske liv.    Det er simpelthen usandsynligt vigtigt i det senmoderne samfund at kunne finde ud af, hvilke elementer der hører sammen med hvilke andre elementer – og hvilke der så at sige er bi-ord, pynt, retoriske kneb, forførende arrangementer, uvæsentlige detaljer. Vi bruger den slags færdigheder hver eneste dag, og jo bedre man er til at finde orden i kaos, desto bedre muligheder har man for at forstå den verden, man lever i. Og forandre den, hvis det nu er dét, man har lyst til.”

Læs også artiklerne:

Unge er vilde med latin: 

10 gode grunde til at vælge klassiske fag i gymnasiet: 

Græsk er forståelsesnøglen til vores antikke rødder:

Why Studying Latin, More So Than Business, Is Ideal Training for Actually Running a Business: 

Kommentar: Det er en katastrofe at lukke uddannelse: 

Wer war noch mal Ovid?          

Per aspera ad astra - eller hvorfor det kan betale sig at lære latin: 

4 grunde til at lære latin: 

Five reasons why Latin should be taught in schools: 

Why Study Latin and Greek?: 

WHY STUDY CLASSICS?: 

Careers after Classics

Del siden